MS en Voeding

MS en Voeding; Hoe begin je?

Het is raadzaam om een zogeheten eetdagboek aan te leggen alvorens je begint met het eliminatiedieet van dr. Maas voor het onder controle houden van MS door middel van voeding.

Hierin noteer je alles wat je eet en drinkt op een dag, welke medicatie en supplementen je neemt. De kunst is om goed te leren luisteren naar je lichaam: wanneer je iets hebt gegeten wat je niet kunt verdragen zullen je MS symptomen verergeren; je kunt bv. direct heel erg moe worden, gevoelsstoornissen krijgen, minder goed kunnen zien, etc. Deze symptomen kunnen tot wel 3 dagen na het nuttigen van het betreffende voedingsmiddel optreden! Om het iets gemakkelijker te maken is op de site over het MS dieet van dr. Maas een lijst met voedingsmiddelen opgenomen die meestal wel, en meestal niet door mensen met MS verdragen worden. Deze lijst is echter een grove richtlijn; wat voor een andere MS-patiënt geldt hoeft niet voor jou te gelden. Er zijn ook mensen met MS die bv. wél tegen cacao kunnen.

Zelf ben ik begonnen met het elimineren van cacao, koffie en kaneel, alcohol en bepaalde e-nummers uit mijn voeding. Dit bleken bij mij de grootste boosdoeners te zijn, en dat geldt voor veel mensen met MS. Als algehele richtlijn kun je aanhouden zo puur mogelijk te eten, d.w.z. zonder e-nummers, specerijen en kruiden. Dit wordt overigens ook aangeraden bij het zogeheten Auto-Immuun-Protocol van het Paleodieet.

Let wel dat je voor alles intolerant kunt zijn; ook voor ‘gezonde’ dingen. Hoeveel goede voedingsstoffen een superfood ook bevat; als jij er niet tegen kunt dan doe je je lichaam er meer kwaad dan goed mee. Als je ‘geluk’ hebt ben je voor maar enkele voedingsmiddelen intolerant, maar het kunnen er helaas ook (veel) meer zijn.

Antihistaminicum

Wanneer je toch iets verkeerds hebt gegeten of gedronken kun je een antihistaminicum nemen, mits je nog niet met immunomodulerende medicatie bent behandeld. De antihistaminica zoals die op de site van dr. Maas beschreven staan bevatten tegenwoordig helaas vulmiddelen waar veel mensen met MS niet tegen kunnen.

Sommige apotheken maken zelf ‘artisanale bereidingen’. Zo laat ik daar bv. pure Cetirizine op waterbasis bereiden. Let wel: elk enzymsysteem is anders, dus misschien kun je wel niet tegen de werkzame stof op zichzelf en zul je dus moeten uitkijken naar een ander histaminicum. Je zult zelf je eigen zoektocht moeten ondernemen. Je kunt het MS dieet natuurlijk ook volgen zonder gebruik van antihistaminica, dan duurt het alleen langer voor de reactie weer over is.

Test je voeding

Soms is dit vrij lastig, omdat het om bepaalde stoffen gaat die je vrijwel dagelijks eet en waarvan je het niet verwacht. Ook kan een reactie vrij lang uitblijven. Het vervelende is daarnaast nog eens dat het bij MS om een zogeheten ‘type 4 allergie’ gaat, dat wil zeggen dat de allergieën niet vast te stellen zijn met reguliere (bloed)tests.

Naast dat je dus goed zult moeten leren luisteren naar je lichaam, zou je ook een zogeheten IGG-test kunnen laten doen. Deze kun je aanvragen bij sommige huisartsen, orthomoleculair artsen en natuurartsen. Let op: dit is iets anders dan de reguliere IGE-test die je huisarts meestal uitvoert; hieruit blijken deze zogeheten type-4 allergieën niet! (Bij MS is er sprake van cerebrale allergieën voor voeding, deze blijken niet uit bloedwaarden).

Ook een test met een BICOM-apparaat kan verbluffende resultaten aan het licht brengen. Deze apparatuur wordt gebruikt bij bioresonantie, maar ook in ziekenhuizen in Duitsland. Let wel: bij bioresonantie wordt gewerkt met bepaalde prototypes van voeding. Wanneer je dus graag wil weten of een bepaald merk of subtype voeding al dan niet goed voor je is, kun je het meenemen en je erop laten testen.

Exorfinen

Lang heb ik gezocht naar het antwoord op de vraag hoe het kan dat intoleranties ontstaan en zich uitbreiden. Wanneer je denkt dat het eliminatiedieet ‘ineens’ niet meer werkt is het waarschijnlijk dat er een nieuwe intolerantie is bijgekomen. In het kort komt dit doordat je een overschot aan NMDA hebt, een eiwit dat vrijkomt wanneer je teveel gliadine (gluten), caseïne (zuivel) en soja eet. (in mindere mate spinazie). Deze stoffen bevatten exorfinen, een soort opiaten die je weliswaar een rustig en goed gevoel geven, maar die er ook voor zorgen dat endorfine minder goed werkt met een verzwakking van het immuunsysteem tot gevolg. Voor uitgebreide info zie www.exendo.be. Dit zou een goede verklaring kunnen zijn voor het feit dat het paleo-dieet zo populair is onder mensen met een chronische ziekte. Ook hier worden immers o.a. gluten, zuivel en peulvruchten geëlimineerd.

Stress bij MS

Ook dient stress zoveel mogelijk vermeden te worden; chronische stress belast immers ook het immuunsysteem. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Maar stress zorgt ervoor dat de zogeheten mestcellen die histamine vrijlaten minder stabiel worden. Wanneer histamine in ons lichaam circuleert zorgt dit weer voor oedeemvorming die op ons Centraal Zenuwstelsel drukt, met beschadigingen van de myelinelaag als gevolg. Dezelfde allergische reactie die extern zichtbaar is kan zich dus ook intern uiten. Wanneer je kijkt naar de ontwikkeling van een foetus zie je ook dat zowel de huid als het zenuwstelsel worden gevormd uit dezelfde neurale buis..

Bijzonder effectieve methoden om stress te bestrijden vind ik Mindfulness en Cranio Sacraal Therapie (zie ook onder lees meer). Deze laatste therapie vloeit voort uit de osteopathie. Steeds meer verzekeraars vergoeden deze therapie. Met een een gezonde dosis skepsis omtrent alternatieve therapieën en geneeswijzen is niets mis. Wel vind ik het erg jammer dat met name vanuit de reguliere hoek de altnernatieve aanpak op voorhand verguisd wordt. Terwijl je er niet omheen kunt dat deze laatste vaak resultaten boekt waar de reguliere tak alleen maar van kan dromen..misschien is men bang voor geduchte concurrentie? Dat iets (nog) niet wetenschappelijk onderbouwd kan worden zegt mij persoonlijk dan niet zo veel (kostbare onderzoeken worden immers grotendeels bekostigd door de farmaceutische industrie, die hebben geen belang om grote investeringen te doen wanneer de opbrengsten die daar tegenover staan niet enorm zijn) het resultaat is wat telt. Maar het staat ieder vrij om zijn of haar eigen bevindingen te doen. Bij Cranio-Sacraal therapie wordt het lichaam geholpen negatieve ervaringen los te laten. Vaak kunnen mensen met een slecht werkend immuunsysteem dit niet meer omdat bepaalde endorfinereceptoren niet meer goed werken.

Histaminevrij

Een logische methode waarvan ik het succes proefondervindelijk heb ervaren is ook om matig te zijn met histaminerijke voeding (zoals bv. tomaten, aubergines, noten) en met name de histamineliberatoren (voeding die ervoor zorgt dat veel lichaamseigen histamine wordt vrijgemaakt). te vermijden. ‘Toevallig’ (?) wordt deze sowieso vaak niet verdragen door mensen met MS, het betreft onder meer chocola, alcohol en diverse e-nummers. Ook een histamine intolerantie wordt overigens veroorzaakt door een tekort aan zogeheten DAO-enzymen. Deze enzymen bestaan in supplementvorm. Zou het dan ook mogelijk zijn om supplementen met CYP 450 enzymen te maken?

Hoe minder histamine in je lichaam, des te beter de doorbloeding van het zenuwstelsel. Je zult merken dat je een bepaalde histaminedrempel hebt. Zolang je daaronder blijft zullen je klachten ook niet opspelen. Deze drempel kan van dag tot dag verschillen, ook weer mede onder invloed van stress. Een histamine intolerantie is overigens wat anders dan MS.

Wahlsprotocol

De theorie van Maas is gebaseerd op onthouding en dus nalaten. Maar je kunt ook een actieve bijdrage leveren aan je gezondheid door je lichaam juist te voorzien van vitamines en mineralen. Het Wahlsprotocol is op deze gedachte gebaseerd; volgens haar zijn de zogeheten ‘mitochondria’, de energieleveranciers van je cellen, ondervoed. Het dieet dat zij voorschrijft is gebaseerd op het Paleoprincipe. Zie voor meer info over het Wahlsprotocol onder ‘Lees meer’. Ik heb zelf gemerkt dat het zoveel mogelijk naleven van het Wahlsprotocol er zeker voor zorgt dat je je beter zult gaan voelen. Negen koppen groente per dag is wellicht niet altijd haalbaar, maar alles wat je wel binnenkrijgt is natuurlijk mooi meegenomen. Let er wel op dat je geen voedingsmiddelen tot je neemt waar je een intolerantie voor hebt! Het nadelige effect hiervan overstemt namelijk behoorlijk het positieve effect van de vitaminen en mineralen die je tot je krijgt. Overigens onderkent ook Wahls dat bepaalde voedingsmiddelen juist funest voor mensen met MS kunnen zijn. Dit is voor iedereen anders.

Heb je vragen over MS en voeding en hoe te beginnen? Neem dan contact met mij op.